Arlington Kitchen

One of Place’s signature goals, when designing all of its projects, is to bring natural lighting into the forefront; and the Arlington project is no exception. Here we designed a simple-modern kitchen, with recyclable and sustainable materials, that connects both indoor and outdoor spaces.

kitchen island

kitchen island

The clients’ requests were to improve the existing floor-plan as their house was a collection of many small rooms; create an efficient, yet, flexible kitchen for cooking, eating, and entertaining, with an over-flow to the outdoors. And, most importantly, stay within their budget.

Opening the wall between the existing living-room and kitchen allows for an easy flow into the new kitchen addition. This sun-filled breakfast area offers an open view to the client’s gardens and reconfigured terrace. The high windows and tall ceiling (that slopes upward) creates an abundance of day-lighting.

In case, at a later date, the client decides to install a permanent island, a new electrical outlet has been placed in the kitchen floor. In the meanwhile, a temporary island, with storage shelves under the countertop will suffice. Open-shelving, instead of upper cabinets is another cost-saver.

completed exterior

completed exterior

The kitchen’s natural, sustainable, and recycled materials include: formaldehyde-free cabinets, ice-stone countertops, bamboo shelving, energy efficient windows and appliances for the interior. The exterior boasts natural clear-coated cedar shakes, IPE decking at rear porch and salvaged flagstone for the reconfigured terrace. All make for a crisp, earthy, and natural blueprint, surpassing the client’s goals.