Morris House

The Morris House residents, a young couple with a 4-year-old son, were seeking a renovation that would bring more light, functionality, flexibility, circulation, and comfort into a home they could “really love.” Place’s strategy was to listen carefully, take the practical aspects of the client’s wish list, stay within budget, and create a unique design to make their vision a reality.

Completed Master bath, Tom Holdsworth Photography

Completed Master bath, Tom Holdsworth Photography

The new design, included opening the wall between the existing living room and small-outdated kitchen, and adding a new addition with an upward-sloping ceiling and taller windows. There is now a functional cooking-area adjacent to a light-filled breakfast room with better air-circulation and people-flow, for both daily use and entertaining. This space has become the family’s most popular room in the home. Plans are in place for a terrace and landscaping off this part of the renovation.

Removing the walls in several unused first-floor rooms, created a large master bedroom. The connecting master bath has an over-sized walk-in shower, with large planes of glass, to provide definition and maintain the desired openness. A recessed shampoo-shelf occupies one wall, allowing more space for shampoo and bath items. Additional features include a shower bench and two shower-heads, that are placed on opposite walls. A closet and cabinets under the vanity provide an abundance of storage. This bathroom can double as a powder room.

Since the existing home is heated with radiators and a boiler, radiant-floor heating became the most efficient choice in providing a uniform heat to the new addition; an engineered wood-floor was placed over the new heating system.

Completed breakfast area, Tom Holdsworth Photography

Completed breakfast area, Tom Holdsworth Photography

Several unused rooms, on the first floor, were transformed into a master bedroom, with a bath that could double as a powder room. The master bath has an over-sized walk-in shower with large planes of glass to provide definition and maintain the desired openness. A recessed shampoo shelf occupies one wall, allowing more space for shampoo and bath items. Additional features include a shower bench and two shower heads that are placed on opposite walls. A closet and cabinets under the vanity provide an abundance of storage.

The client’s aspirations were both grounded and realistic, when considering the size and scope of their project. Staying within budget was a driving factor throughout, especially when selecting project finishes. The individual spaces are not large, but they are well placed, functional, proportional; and all of the pieces come together to create the whole. Place’s philosophy for making a space better, does not always mean making it bigger.