Mt. Rain Garage

Before Construction

Before Construction

The carport attached to this 1950s brick ranch house was in disrepair. Our client came to us with a simple idea and small budget. They wanted the carport converted into a two-car garage, with an adjacent area for a workshop; and to simplify the traditional house into a modern design, while keeping within the character of the existing house. The goal was to keep as much of the existing structure, as possible, in order to keep costs down.

Completed Project

Completed Project

Place helped select new kitchen windows, and reused the rejected kitchen window-glass in the new garage’s workshop. Not only, did we recycle existing materials, but saved money in the process. A small shed, attached to the carport, was relocated on site, for reuse; and painted dark gray to match the new garage. The exterior massing, of the adjacent workspace, mimics the garage’s roof slope and provides space for a crucial people-door.

The garage-doors’ aesthetic was the element that made this project sing. By saving on other-project finishes, it allowed an upgrade to the CLOPAY avante collection garage-doors. “I fell in love with the glass doors the moment Laurie showed them to me”, noted the client. We were a team, working through every specification, selecting finishes, hardware, glass type, and operation. The project is the envy of the neighborhood and the client couldn’t be happier.