Mt. Rain Sunroom

Side Entry Terrace

Side Entry Terrace

Our clients wanted to create a room that would bring them closer to the outdoors; a room filled with natural lighting; and a venue to spotlight a modern fireplace. Early in the design process, they wanted to replace their existing, outdated, and rundown screen porch, but instead decided to build an all-season sunroom. A quiet place to read, relax, and enjoy the view.

The sunroom addition extends from the existing house and is nestled into its heavily wooded surroundings. The roof of the new structure reaches toward the sky, enabling additional light and views. The floor-to-ceiling magnum double-hung windows with transoms, occupy the rear- and side-walls. The original brick, on the fourth wall remains exposed; and provides a perfect complement to the French doors that open to the dining room, in the main house; this creates an optimum configuration for cross-ventilation.

Sunroom Interior

Sunroom Interior

To continue the addition’s design philosophy, Place seamlessly merged natural finishes from the interior to the exterior. The Brazilian black slate, on the sunroom floor, extends to the outdoor terrace; and the stained tongue and groove, installed on the ceiling, continues through to the exterior soffit. The room’s main attraction is the suspended metal fireplace; an authentic wood-burning heat source. Its shape is a modern orb with a commanding presence. Positioned at the center of the room, toward the rear, the orb adds to the majestic interior-exterior experience. This is the client’s third project with Place. Each endeavor has been a wonderful collaboration, to successfully bring this 1960s ranch-house into twenty-first century living.

Thomas Holdsworth Photography
Contractor: Owings Brothers Contracting