Skywater House



Porch Entry

Porch Entry



The Skywater House, on Gibson Island, is a 4,000 square foot, whole-house renovation. It is defined by its natural materials, its color palette, and its panoramic views of the Magothy River. Sitting atop the highest point of the Island, the orientation helps create light-filled spaces, that are complimented by the neutral color palette, textured finishes, and sustainable materials.

Setting the tone for this retreat, is a visual sight-line that creates a new street presence. An exterior screen-wall, made from reclaimed redwood, runs horizontally from the porch entry, through the front door, and continues into the interior’s adjacent wall, on its way to the Magothy’s view. This screen flawlessly connects the exterior and interior spaces. The existing red-oak floors, on the upper level’s living area, were refinished with a semi-transparent white stain, balanced by the split-faced stone at the fireplace.

The new modern staircase design combines steel, wood, and glass to connect to the lower-level’s kitchen and dining area. A single steel-stringer anchors the cantilevered three-inch-thick treads; the glass rail adds to the floating nature of the design. French doors, on the lower level, open out to a spacious bluestone terrace.

Street Sketch

Street Sketch

The his-and-her master bathroom is an open space divided in half, to house two individual vanities and toilet enclosures. These private spaces are separated by a central open tub- and shower-area; calacatta-gold marble on the walls; brocade calacatta-gold polished herringbone mosaic on the shower floor; and brocade calacatta-gold polished arabesque mosaic on the bathroom floor. Natural light enters this 180 square foot bathroom via its high ceilings and transom windows creating a bright, relaxing, and calming atmosphere.

The architect – client relationship resulted in a wonderful collaboration, that transformed this 1940’s rancher into the home of their dreams.

Featured in Home & Design’s Chesapeake Views, November 2017

Photo Credit: Tom Holdsworth Photography
Contractor: Owings Brothers Contracting